Een gelukkig stel

Paniekaanvallen en angst

Angsten.

Heb je last van Paniekaanvallen, een Fobie, Dwanghandelingen, Hyperventilatie, of Existentiële angst, dan is dat erg vervelend en zeer beperkend in het dagelijks leven. Je wilt het liefst enge situaties vermijden, zodat je de angst niet hoeft te voelen. Zeer begrijpelijk.

Paniekaanval

Een paniekaanval is een uiting van intense angst. Beven, zweten, pijn in de borst,hartkloppingen,duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid en hyperventilatie zijn een aantal symptomen. ook angst om flauw te vallen of dood te gaan komt voor. Meestal heb je geen idee waarom je bang bent in een trein of om naar de supermarkt te gaan. Je ratio weet dat je eigenlijk niet bang hoeft te zijn en toch durf je niet te gaan. Je vindt jezelf waarschijnlijk erg stom dat je zo bang bent.
20% van de Nederlanders is een keer getroffen door een angststoornis..Door het enorm nare gevoel ontwikkelen veel mensen de Angst voor de Angst. Men is dan alleen nog maar bezig met het voorkomen van een paniekaanval. Een paniekaanval kan gepaard gaan met Derealisatie, je ervaart de dingen anders, vreemd, niet vertrouwd, Alcohol maakt de paniek alleen maar erger. Men wil zo graag dat het rustig voelt van binnen en begint dan steeds meer te drinken. Vaak wordt er antidepressiva voorgeschreven, ook daar ben ik geen voorstander van.

Oorzaak van Angst

Maar hoe komt het nu dat je deze angst hebt. Waarom durf je niet in een vliegtuig, een lift, of een drukke winkel? Waar zijn we dan bang voor? Wat gebeurt er wanneer je niet je handen wast, wel in het vliegtuig gaat, wel mensen ontmoet? De meeste cliënten komen niet verder dan het antwoord dat ze erg onrustig worden, zenuwachtig en last hebben van bovenstaande fysieke klachten.
Tijdens cognitieve gedragstherapie leren clienten situaties niet uit de weg te gaan maar ze juist op te zoeken. (EXPOSURE) Dat kan helpen.
Maar speelt er in de diepte niet een ander probleem? In mijn werk heb ik de ervaring dat de angst heel vaak geprojecteerd wordt op een onderwerp maar dat in de diepte de echte angst ergens anders over gaat.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van angsten..

1. Een trauma dat onverwerkt is. Wanneer er iets is verdrongen tijdens het optreden van een trauma, kan dit alsnog een grote rol spelen.
2. Minderwaardigheidsgevoelens en Onzekerheid spelen op onbewust niveau erg vaak een grote rol. Deze hebben meestal een oorzaak in het verleden.
3. Angst voor het oordeel van anderen. Wat vinden anderen van mij?
Schuldgevoelens en Schaamte kunnen een oorzaak zijn.
4. Angst om je eigen grenzen duidelijk aan te geven.

Onbewuste Gevoelens

Meestal zijn cliënten zich van deze dieperliggende gevoelens niet bewust. Maar vanuit deze dieperliggende problematiek wordt er angst geprojecteerd op drukke winkels, liften, vliegtuigen etc. De echte oorzaak blijft te vaak onbewust.  Om de angst dus werkelijk aan te pakken is het nodig dat de kern van het probleem wordt aangepakt. Met Hypno-Psychotherapie kom je weer bij de oorspronkelijke gevoelens en wanneer die zijn uitgewerkt kunnen angstgevoelens sterk verminderen, evenals de lichamelijke spanning die met de angst gepaard ging.
Mijn ervaring is dat Hypnotherapie een snelle methode is om deze onbewuste problematiek helder te krijgen en te verwerken.