Over Fenneke Staman

Therapeut en Mediator

Portret van Fenneke

“Men is thuis waar men zich begrepen voelt”

Over Fenneke Staman

Ik ben Fenneke Staman, getrouwd en wij hebben 2 volwassen zonen. Wij zijn nu 30 jaar bij elkaar en onze relatie heeft zijn ups maar ook zijn downs gekend. Een relatie in stand houden is ook werken aan de verbinding met elkaar. Dat gaat niet vanzelf. Als mens groei en verander je voortdurend.  Deze veranderingen zorgen voor wat turbulentie in je relatie. Het kost tijd, energie en aandacht om hier samen uit te komen. Zodat je weer op een lijn zit en elkaar begrijpt.

Mijn praktijk bestaat al 25 jaar nu en ik doe mijn werk nog steeds met veel plezier. Het is mooi om te zien hoe sommige stellen hun relatie hebben kunnen verdiepen met veel meer begrip voor elkaar dan daarvoor. Voor sommige stellen echter is het verbreken van de relatie een uitkomst.

Ik werk zonder protocollen. De cliënt bepaalt waarover wordt gesproken. In mijn rol als therapeut ben ik oprecht, direct en soms confronterend. 

De huiselijke setting maakt dat cliënten zich erg snel op hun gemak voelen. Met een kopje koffie erbij werkt therapie zo veel aangenamer.

EAP

Momenteel ben ik lid van de EAP. The European Association for Psychotherapy. Een Europees instituut dat de ontwikkeling van psychotherapie ondersteunt op Europees niveau. De ontwikkeling van Alternatieve Geneeswijzen loopt in Nederland qua erkenning schromelijk achter bij andere Europese landen. De status van het ECP is van een hoog niveau. Een verschil is dat wij niet met protocollen werken maar een mensgerichte aanpak hebben. 

Het European Certificate of Psychotherapy (ECP) is het Europese keurmerk voor psychotherapie. Het keurmerk van wetenschappelijk onderbouwde deskundigheid, professionaliteit en integriteit. De ECP-therapeut kijkt in de breedte naar de mens achter de cliënt en stelt zijn behoefte centraal. Met een psychische begeleiding die recht doet aan zijn uniciteit. Onafhankelijk van verwijzers en verzekeraars: de deur staat altijd open.​

Een stel druk bezig met werk

ECP

• Betrouwbaar – Een ECP-therapeut is een veilige keuze: wij werken wetenschappelijk onderbouwd volgens hoogwaardige normen en garanderen 100% privacy.
• Mensgericht – Een ECP-therapeut kijkt naar de mens achter de cliënt: wij doen recht aan verschillen en diversiteit, waardoor u een passende therapie en therapeut kunt kiezen.
• Professioneel – Het ECP staat garant voor een professionele standaard: zowel de ECP-opleidingen als -therapeuten moeten voldoen aan een eisenpakket en worden periodiek getoetst.
• Onafhankelijk – Het ECP biedt de onafhankelijke keuze: wij werken vrij van protocollen en richtlijnen van verzekeraars, dus u kunt altijd bij ons terecht.
• Verbindend – Het ECP staat voor de verbinding tussen cliënt, therapeut en verschillende behandelmethodes: een ECP-therapeut is getraind om die verbinding te maken en u te begeleiden bij dat proces dat u verder helpt.

Mediation

Verder ben ik me gaan verdiepen in de kunst van het bemiddelen. Ik heb de opleiding tot Mediator gevolgd en afgesloten.

Een gelukkig stel
Een ongelukkig stel op de bank

Met jezelf in gesprek

Ook door het werken met cliënten heb ik mezelf ontwikkeld, het mes snijdt namelijk altijd aan twee kanten. Dat wat je voor de ander doet doe je ook voor jezelf. In deze 25 jaar heb ik een schat aan ervaringen opgedaan in het werken met mensen. En gemerkt dat welk probleem je ook hebt het altijd weer neer komt op dezelfde angst. Door met jezelf in gesprek te gaan en de onverwerkte conflicten duidelijk te maken kom je in contact met wie jij bent.

ECP keurmerk

Het European Certificate of Psychotherapy (ECP) is het Europese keurmerk voor psychotherapie. Het keurmerk van wetenschappelijk onderbouwde deskundigheid, professionaliteit en integriteit.

NAP geregistreerd

De Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP) werd op 23 mei 1997 in Zwolle opgericht op instigatie van de Europese Associatie voor Psychotherapie (EAP) te Wenen. 

NAP-NL-551

VIT geregistreerd

De Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT) is een beroepsvereniging voor therapeuten die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg. 

523.17.A

Locatie in amsterdam

Locatie in het centrum

Een fijne plek waar de cliënt zich thuis voelt heb ik altijd belangrijk gevonden.  Een gezellige woonkamer-sfeer met een lekker kopje koffie of thee maakt het werken aan jezelf en aan je relatie een stuk makkelijker en prettiger. 

Fenneke vind ik een fijne psychotherapeute, met een nuchtere kijk op de wereld. Ze weet de juiste vragen te stellen, ze heeft me ook best wel vaak aan het huilen gebracht. maar dat luchtte enorm op en ik voelde me dan ook weer een stuk lichter daarna. Ik ben wekelijks 5 maanden in therapie geweest. Ze heeft me geholpen met knopen door te hakken en nieuwe wegen in te slaan. Dank je Fenneke 

R. B.

65 jaar

Fenneke staat voor haar persoonlijke aanpak. Ze is een prettige en professionele persoonlijkheid. Ze stelde mij erg op mijn gemak. Ik voelde me thuis in de praktijk en ik heb alleen maar goede ervaringen opgedaan. En… ik ben van mijn klachten af! Al na 1 sessie had ik succes. Ik hou het nog steeds vol. Ik kan weer genieten omdat ik de grip op mezelf terug heb.

E. J.

35 jaar

Fenneke is wat je noemt een pittige tante. Ze is slim, doortastend en windt er geen doekjes om. Ze kan ook heel wat hebben en heeft humor, goddank. Ons huwelijk had behoorlijk wat te lijden onder van alles en nog wat, maar door onze gesprekken met Fenneke zijn we elkaar veel beter gaan begrijpen en verstaan. We kunnen nu ook – in tijden van nood – verwijzen naar de sessies, dat scheelt een slok op een borrel. We herkennen onze persoonlijke valkuilen vele malen sneller dan voorheen. Binnen ons huwelijk zijn we weer twee op zichzelf staande individuen geworden, en parodoxaal genoeg zijn we daarmee dichter bij elkaar gekomen. Kortom; elke cent waard.

F.

Een stel druk bezig met werk

Vergoeding bij verzekeraars

Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt een vergoeding voor relatietherapie, maar doorgaans kom je dan wel bij de duurdere aanvullende zorgverzekeringen uit. In dat geval is het verstandig om voor jezelf te berekenen of je de kosten van de aanvullende zorgverzekering opwegen tegen de kosten die denkt te declareren bij je verzekeraar.

Een aantal verzekeringen biedt wel een vergoeding voor relatietherapie, maar zij scharen deze vergoedingen onder andere zorgtypen. Soms valt relatietherapie namelijk onder de seksuologie. Weer andere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van relatietherapie (deels) als psychologische hulpverlening onder alternatieve geneeswijzen.

Artikelen

Adresgegevens

Relatietherapie Amsterdam wordt gegeven in een prachtig pand aan de Van Eeghenstraat 94 in Oud Zuid.