Onrustig, opgejaagd of overprikkeld?

 

Onrustig? Opgejaagd en overprikkeld?

Steeds meer mensen lijken last te hebben van onrust in hun leven. Hoe deze onrust zich uit is bij iedereen weer anders. Sommige mensen kunnen bijna niet stil zitten, anderen komen moeilijk in slaap. Sommige mensen voelen zich opgejaagd, kunnen zich moeilijk ontspannen of hebben het gevoel dat ze iets móeten doen. Wat al deze vormen van onrust met elkaar gemeen hebben is dat zowel je lichaam als je geest gespannen aanvoelt.

Onrustig

Onrust is erg vervelend om te voelen, weet ik uit eigen ervaring, sommige mensen zijn al hun hele leven lang onrustig, bij sommigen is dat later ontstaan. Veel mensen denken dan ook dat dit bij hun leven hoort en genetisch is, of dat je een bepaalde stoornis hebt waar je mee moet leren leven. (ADHD)

In mijn praktijk die ik nu 25 jaar draai merk ik dat er aan die onrust heel veel te doen is.

Onrust komt niet zomaar uit de lucht vallen maar blijkt in veel gevallen gerelateerd te zijn aan het verdringen van gevoelens. Het is soms lastig om erachter te komen waar deze gevoelens vandaan komen. Soms komt het door een conflict op het werk of door iemand uit je sociale omgeving. Het kan ook zijn dat de onrust al veel eerder is ontstaan, bijvoorbeeld in je jeugd. Hadden je ouders vaak ruzie en wist je niet hoe je daar mee om moest gaan? Werd je gepest? Of had je misschien het gevoel dat je niets goed kon doen vroeger? Dan is er een grote kans dat daar een deel van de onrust vandaan komt. Wanneer je verdriet, gevoelens van afwijzing wegstopt kost dat veel energie. Je lijf raakt gespannen en je voelt onrust in je hoofd. Gedachtes die maar doorgaan, die je niet kunt stoppen, zijn een veel voorkomende klacht. Dit geldt voor volwassenen en kinderen.

Mogelijke oorzaken

Een aantal oorzaken waardoor onrust kan ontstaan. Vanuit onze jeugd ontwikkelen we overlevingsstrategieën om de thuissituatie aan te kunnen. Deze strategieën kunnen erg subtiel en onbewust zijn maar ook heel duidelijk zijn. De belangrijkste zijn:

Terugtrekken

Je kruipt in je eigen binnenwereld en sluit je gevoel af voor de buitenwereld. Deze mensen zijn dus eigenlijk erg bang voor de reactie van anderen. Zij isoleren zichzelf om confrontaties te vermijden.

Verzetten

Als je ouders nee zeggen doe jij juist ja. Om nog enige identiteit over te houden moet je je verzetten. Anders voel je je waardeloos. De ander heeft de macht over jou. Dat is eng om te voelen.

Aanpassen

Je bent het lieve, keurige kind waar je ouders geen omkijken naar hebben. Je hebt antennes ontwikkelt voor de behoeften van anderen ten koste van je eigen behoeftes.

Om rustig in het hoofd te worden zoeken mensen rust. Het verlangen naar een moment rust is zo groot dat er gezocht wordt naar iets dat rust kan geven. Alcohol of Blowen helpt hen daarbij, zo lijkt het. Helaas is dat eventjes een moment van rust maar de volgende dag is er niets veranderd en voel je weer dat onrustige gevoel.

Onrust bij kinderen

Ook kinderen kunnen erg onrustig zijn. Vooral de laatste jaren zijn de diagnoses enorm toegenomen. ADHD, ADD, Paniekaanvallen, om er maar een paar te noemen. Kinderen zijn erg gevoelig en nemen meer waar dan dat ouders denken. Wanneer ouders met dingen zitten, gespannen zijn, agressief worden, onvoorspelbaar zijn, het kind neemt dit waar en heeft er onbewust last van.

In deze tijd van ouders die beiden werken:

Wie vraagt het kind of het leuk is om in de ochtend weggebracht te worden en om 18.00 uur opgehaald te worden van de opvang? Wanneer beide ouders werken is er in de avond nog maar weinig tijd over voor quality time. En in mijn praktijk zie ik dat ouders met jonge kinderen überhaupt weinig tijd hebben om tijd aan hun relatie te besteden, laat staan echte tijd met de kinderen door te brengen.

Wie vraagt het kind of het leuk is op school?

Wie vraagt een baby of het naar de crèche wil?

Wanneer ouders het moeilijk vinden(waarom) om hun grenzen te stellen en kinderen continue die grens opzoeken ontstaat er ook onrust in het kind. Het kind leert dan dat er gebeurt wat hij wil. Hierdoor kunnen angsten ontstaan en onrust. Het kind is gebaad bij duidelijke grenzen en momenten van echte aandacht. Info: ADHD

Hypnotherapie kan helpen

Mijn ervaring, in het werken met mensen de afgelopen 25 jaar, heeft mij doen inzien dat er onder de onrust gevoelens liggen waar je moeilijk bij kan komen. Een vorm van therapie die snel en effectief werkt is Hypnotherapie. Met praten kom je moeilijk bij de verdrongen lagen, de kern van het probleem, de oorzaak van de onrust. Met Hypnotherapie wordt helder waar je onrust door ontstaat, hoe je dit kan transformeren naar rust en eigenwaarde. Veel mensen denken dat Hypnotherapie een tovertruc is en dat je zelf niets hoeft te doen. Het omgekeerde is waar. Het onder ogen zien van je verdriet is een proces dat steeds dichter naar de pijn toe beweegt. Langzaam maar zeker wordt duidelijk waar je pijn zit en wat die pijn is. Deze ervaren en verwerken geeft rust en ontspanning. Ook is het zo dat je in een sessie nooit weg bent, je bent er altijd bij, je hoort de geluiden, je bent bewust bij alles dat zich voordoet. Alsof je een lange afstand in de auto rijdt en voordat je het weet al bij je bestemming bent aangekomen. En dan denkt, goh ik ben er al, waar was ik met mijn gedachten. Je was aan het auto rijden en tegelijkertijd in gedachten heel ergens anders. Zo kom je sneller in contact met onbewuste lagen. Dat maakt dat Hypnotherapie een geweldige manier is om aan jezelf te werken.