Wat is er nodig voor een goede liefdevolle relatie met je partner?
1. Tijd voor elkaar
De tijd die mensen echt aan elkaar besteden is vaak minimaal. In mijn praktijk kom ik stellen tegen die allerlei problemen in hun relatie ervaren. Wanneer ik vraag wanneer ze echt tijd samen besteden, dan is het antwoord maar al te vaak, geen tijd. Men is druk met werken, met sporten en uitgaan en vergeet dat een goede relatie ook tijd kost. Tijd om vanuit een ontspannen sfeer naar elkaar toe te groeien, een echt gesprek te hebben en echte intimiteit te ervaren. Zijn er kinderen aanwezig dan is er helemaal geen tijd meer voor elkaar. In onze maatschappij zijn we enorm veel tijd kwijt met de telefoon en computer. Ik had ooit een stel dat samen aan tafel zat. Er werd gecommuniceerd via de app inplaats van met elkaar te spreken. Ga een weekendje weg samen, ga uit eten of maak een boswandeling. En spreek met elkaar over alles wat je bezighoudt.
2. Begrip
Proberen elkaars onderliggende gevoelens te begrijpen inplaats van elkaar af te branden. De meeste stellen die binnen komen zijn ernstig aan het ruziën over wie er gelijk heeft. Dat is wel zo, tegenover, dat is niet zo. De ruzies gaan steeds over dezelfde ergernissen en beide partijen voelen zich niet gehoord. Meestal liggen onder deze ergernissen een diep verlangen naar gezien en gehoord worden. Deze pijn wordt niet uitgesproken maar men probeert via ruzies het gelijk te halen. In een relatie gaat het niet om wie er gelijk heeft maar of je elkaars gevoelens wilt begrijpen. Of je elkaars gevoelens serieus neemt en elkaar respecteert.
3. Zelfreflectie
Inzicht in je eigen onbewuste patronen. Opvoeding speelt een grote rol in je relatie. Onbewust willen we het geheel anders doen dan onze ouders maar met de tijd komen we erachter dat we toch wel heel veel dezelfde gedragspatronen hanteren als onze ouders. Of het tegenovergestelde gedrag wat uiteindelijk hetzelfde probleem is.
Een simpel voorbeeld is het avondeten. Moest jij vroeger alles opeten of alles proeven? Dan is de kans groot dat jij ditzelfde toepast op jouw kinderen. Of juist het tegenovergestelde. Speelt er een machtsstrijd omtrent het moeten eten? Ben jij opgevoed door een dominante ouder die sloeg en strafte, dan zit het er dik in dat jij hetzelfde doet of het tegenovergestelde. Veel te lief en geen grenzen durven stellen.
4. Open communicatie
Oprechtheid en Openheid over alles. De beste liefdes relaties zijn relaties waarin alles zichtbaar is. Deze uitspraak is van Neale Donald Walsh. En ik ben het met hem eens. Relaties functioneren het best wanneer er een open communicatie is tussen beide partners. Alles wat je achter houdt en niet vertelt schept afstand. Het hebben van geheimen isoleert jezelf van een deel in jezelf en dat werkt ook door in je relatie. En afstand maakt weer dat je gefrustreerd raakt omdat je uiteindelijk dan niet krijgt wat je verlangt.
5. Doorzettingsvermogen
Mijn advies aan stellen is: ga in relatietherapie voordat je besluit vreemd te gaan. Vreemdgaan is vaak een gevolg van het missen van diepte in de relatie. Het je ten diepste begrepen willen voelen is wat we graag willen. Wanneer iemand niet echt naar je gevoelens luistert en ze bagatelliseert wordt je gefrustreerd. Je wordt boos en onbewust of bewust zet je de deur open naar een ander die jou ineens wel begrijpt. Waar je wel mee kunt praten. Na het vreemdgaan is het vertrouwen van je partner geknakt. Dat is erg moeilijk te herstellen en het vreemdgaan als signaal dat de relatie niet goed voelt zie ik erg vaak gebeuren.
6. Verlangen
Onze ouders zijn onze voorbeelden, zij zijn degene die ons vertelden wat goed was en wat niet. Deze overtuigingen en gedragingen nemen wij over. We krijgen de normen en overtuigingen van onze ouders met de paplepel binnen. Ook hun onbewuste problematiek slikken we in. Wanneer onze vaders ons voor deden dat werken belangrijker was dan al het andere, dan is de kans groot dat jij presteren net zo belangrijk vind. Jij wilt de beste zijn en doet daar alles voor. Later merk je dat je tegen een burn out aanloopt. Dit is maar een simpel voorbeeld. We hebben een man en vrouwbeeld overgenomen van onze ouders. Maar wat verlangen we nu zelf van een partner?
Werken aan je relatie betekent werken aan jezelf. Kom je er samen niet uit? Neem dan gerust contact op. Info:Liefdesrelaties